Városi kitüntetettek

Augusztus 20-án a város képviselő-testületének döntése értelmében kitüntető okleveleket, elismeréseket adtak át. Díszpolgári, posztumusz díszpolgári díjat, Pécelért díjat és Pro Talentum díjakat adtak az arra érdemes pécelieknek.

Pécel díszpolgára címet évente kétszer osztanak ki. A „Pécel Város Díszpolgára" cím annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki: - életművével, kiemelkedő teljesítményével hozzájárult Pécel fejlődéséhez, kulturális és anyagi gyarapodásához, vagy - Pécel város számára országosan illetve nemzetközi viszonylatban elismerést szerzett, és példamutató emberi magatartása alapján köztiszteletben áll. Augusztus 20-án Dr. Hovanyecz László újságíró kapta az elismerést. (Bővebben itt írunk a díszpolgári címről.) A Pro Talentum díjat fiatal tehetségek kapják. Idén karate bajnok, orgonista, hegedűművész és két táncos érdemelte ki az oklevelet.

Az idei díjazottak ABC sorrendben:

Ács Dávid (Pro Talentum díj): 1993-ben születetett, azóta Pécelen él. 5 évesen kezdett el járni a péceli Zeneiskolába, ahol a zeneóvodás csoportban felfigyeltek tehetségére. 2004. tavaszán Dávid két önálló darabbal különdíjat nyert az I. Nemzetközi Kreatív Zenei Fesztiválon. 2005-ben és 2006-ban elnyerte a Bartók Béla Konzervatórium Őszi Zenei Táborának Közönségdíját. Legkiemelkedőbb eredménye: X. Országos Orgonaverseny – 1. helyezés és Különdíj. Dávid jelenleg a Bartók Béla Konzervatórium hallgatója, két tanszakot visz párhuzamosan: az Orgona és a Zeneelmélet és Szolfézs, továbbá harmadéves a Harmat Artúr Központi Katolikus Kántorképző Iskolában.

Balázs Miklós (Pro Talentum díj): A Pécelen működő DuDance Táncegyesület kiemelkedő képességű táncosa. A DuDance Táncegyesület 2006. évi péceli indulása óta táncol a csapatban, először formációban, majd párosban is. Kiemelkedő eredményei: Kvalifikáció a Magyar Bajnokságon való részvételhez, Látványtánc Magyar Bajnoki I. helyezés, Formációs kategóriában Európa Bajnoki I. helyezett csapat tagja, Társastánc kategóriában Európa Bajnoki I. helyezett csapat tagja

Christian Resch (Pécelért díj): 1955 október 16.-án született Alsó Ausztriában . Tanári és gépészmérnöki diplomával kezdett tanítani a hetvenes évek végétől a Mistelbachi Mezőgazdasági Szakiskolában, amelynek 2000 óta igazgatója.A Fáy András Szakközépiskola tanulói a kilencvenes évek második felétől vesznek részt szakmai nyári gyakorlaton az ausztriai Mistelbach városában lévő mezőgazdasági szakiskolában. Orvosi és iskolai adományokat szervezett pécel város részére. Pécel Város Önkormányzata 2010 –ben úgy döntött, hogy Christian Resch igazgató urat „Pécelért” díjjal tünteti ki a két város polgárai közötti kapcsolat és barátság kialakításáért, elmélyítéséért.

Dudás Tibor (Pécelért díj): 1968-ban született Pécelen. 15 éves, amikor először megy el táncklubba, ahová azóta is visszajár. 1987 márciusában elindulhatott partnerével egy miskolci táncversenyen, majd ezt követően több versenyen is sikeresen szerepel. A versenyeken túl számos másfajta táncos tevékenységet is folytat,koreografál, oktat, részt vesz bálokon, szalagavatókon, televíziós forgatásokon, jótékonysági rendezvényeken – többek között a Ki Mit Tud?-on, ahol a döntőbe jutott. Jelenleg a budapesti Thália Színházban szerepel Eszenyi Enikő oldalán a „Pingszving” című táncos darabban, a Vidám Színpadon az Isteni Show-ban , valamint a Nemzeti Táncszínházban a Don Q és a Tűzcsizmák című darabokban.

Dr. Hovanyecz László (Pécel új díszpolgára): Hovanyecz László 1940. május 23-án született Gyöngyösön. Hovanyecz László 1958-ban érettségizett. 1959-ben került a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemre, magyar- történelem szakra. 1969-70-ben egy évet Franciaországban töltött ösztöndíjjal. 1970-ben doktorált történelemből. 1974-ben a budapesti egyetemen kapott állást, ekkor költözött Pécelre. 1980-ig volt egyetemi adjunktus, attól kezdve főállású újságíró. Szerkesztette a Társadalmi Szemle és a Mozgó Világ folyóiratot. 1985-ben nevezték ki a Népszabadság főszerkesztőhelyettesévé, majd 1990-től főmunkatárssá. Minden újságírói műfajban maradandót alkotott. Három éven át szerkesztette a Magyar Televízió A Hét című műsorát is. Számos más kitüntetése közül kiemelkedik a Magyar Nemzet alapítójáról elnevezett Pethő Sándor-díj, amely az egyik legrangosabb magyar újságírói kitüntetés. 2005-től nyugdíjasként dolgozik.

Horváth Gyöngyi (Pro Talentum díj): Gyöngyi már 10 éves korában megnyerte a iskolájában a Mikulás Kupát. A kezdetektől fogva a péceli Petőfi Sándor Általános Iskolában működő karate csoport tagja. Legkiemelkedőbb eredménye: Súlycsoportos Knock Down Ifjúsági és Junior Összetett Kyokushin Karate Európa Bajnokság – 1. helyezés

Szabó Szilveszterné (posztumusz díszpolgári cím): Szabó Szilveszterné 1927-ben Tivadarban született, Pécelen hunyt el 2008-ban. Pécelre 1966-ban költöztek és életük végéig péceli polgárok maradtak. Szabó Szilveszterné a Péceli Mezőgazdasági Szakközépiskolában dolgozott, mint mosónő. Szabó Szilveszterné Gizike csendben tette a dolgát, nagyon sok embernek segített és ezt csak azok tudják, akik érezhették a kinyújtott kezét, mert Gizike soha nem kürtölte világgá, hiszen neki ez volt a természetes.

Tariska Zoltán (Pécelért díj): 1953-ban született Kölcsén. A Debreceni Református Gimnáziumban érettségizett. Teológiai tanulmányait a debreceni Hittudományi Karon végezte. Tariska Zoltán alkotó lelkész. Pécelre érkezését követően szervezte, vezette a templom külső-belső felújítását, amely 1998-ban volt 200 éves. Felújította a parókiát, befejezte az imaház építését és létrehozta a Harangvirág Református óvodát, bölcsödét, amely szintén Pécel büszkesége lett.Közéleti szereplést is vállal, önkormányzati képviselő volt 1998-tól. Pécel szellemi és kulturális életének egyik meghatározója, gazdagítója.

Szilágyi Anna (Pro Talentum díj): Anna most 17 éves. 5 gyermekes zenészcsalád első gyermeke. 2000-ben költöztek Pécelre, Anna, azóta a Zeneiskola hegedű tanszakos növendéke. Kiemelkedően tehetséges hegedűjátékával évek óta ámulatba és csodálatba ejti a nézőközönséget.

Vencel Krisztina (Pro Talentum díj): A Pécelen működő DuDance Táncegyesület kiemelkedő képességű táncosa. A DuDance Táncegyesület 2006. évi péceli indulása óta táncol a csapatban, először a lány formációban, majd párosban is.Kiemelkedő eredményei: Kvalifikáció a Magyar Bajnokságon való részvételhez, Látványtánc Magyar Bajnoki II. helyezés, Formációs kategóriában Európa Bajnoki I. helyezett csapat tagja, Társastánc kategóriában Európa Bajnoki I. helyezett csapat tagja.

Elismerő oklevelet kapott dr Benkő Julianna háziorvos, Esztergályos Sándorné és Szabó Antalné nyugdíjas.

(A díjazottakról szóló rövid összefoglalókat a rendezvényre készített köszöntők alapján állítottuk össze.)