Dossziék Felüljáró Első körben elutasították a népszavazási kezdeményezést

Első körben elutasították a népszavazási kezdeményezést

Május 8-án került fel a Hivatal honlapjára a tájékoztatás, hogy népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a tervezett felüljáró ügyében. Megkeresésünkre ma azt a tájékoztatást kaptuk dr. Kovács Ágnes jegyző asszonytól, hogy a benyújtott kérdést elutasították.

A helyi választási iroda vezetője, a jegyző jogosult a kérdés hitelesítéséről dönteni. A jegyző a május 7-én benyújtott kérelmet (Népszavazási kezdeményezés a felüljáróról) elutasította, mert az nem felelt meg a népszavazási kezdeményezésről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló 2013. évi CCXXXVIII törvény és a népszavazás kezdeményezése során a választási irodák hatáskörébe tartozó feladatokról szóló 37/2013. (XII.30.) KIM rendelet vonatkozó rendelkezéseinek.

A szervezők ezt követően ismételten benyújthatják a kérdést. Ebben az esetben az alábbi eljárásrendi határidők érvényesek.

A helyi választási bizottságnak a benyújtást követő harminc napon belül kell döntenie a kérdés "hitelesítéséről vagy annak megtagadásáról", további 5 nap áll rendelkezésre az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésére. Ezt követően 30 nap áll rendelkezésre az aláírások gyűjtésére, majd 45 napon belül kell ellenőrizni az aláírásgyűjtő íveket.

Magyarán a kérelem benyújtását követően legkésőbb megközelítőleg három hónapon belül el kell dőlnie, hogy összegyűlt-e a népszavazáshoz szükséges aláírások száma és az minden szempontból rendben van-e. Pécelen összesen 1250 aláírást kell gyűjteni. Mindezeket követően 8+30 napon belül dönt a testület a helyi népszavazás elrendeléséről.

Összefoglalóan megközelítőleg 5 hónapig is elhúzódhat, míg kiírnak egy helyi népszavazást. A pontos ütemezés nagyban függ a jogorvoslati lehetőségektől, illetve azok kihasználásától.

Kapcsolódó írásainkat egy dossziéban szedtük össze.

{jcomments on}