Hírek Helyi hírek Normál helyi Ilyen volt - ilyen lett: Fáy kastély

Ilyen volt - ilyen lett: Fáy kastély

 

A Fáy család története a tatárjárástól, IV. Béla idejétől kezdődik. A család már 1612-ben birtokos volt Pécelen. Fáy András iskoláit Sárospatakon végezte. Az ügyvédi vizsga letétele után 8 évig Pest vármegye szolgabírája.


1818-ban adta ki Friss bokréta című művét. A legnagyobb írói sikereit meséivel aratta: Fáy András eredeti meséi és aforizmái címmel. E mesék szinte kivétel nélkül célzatosak, valamilyen politikai vagy erkölcsi nézetet fejtenek ki. Pesti háza és fóti szőlője a kor számos nevezetes férfijának lesz találkozóhelye (fóti szőlőjében írta Vörösmarty a Fóti dalt).

 

 

1825-től tevékenyen részt vesz a politikában, Széchenyi eszméinek támogatója. Pest megye országgyűlési követe, a Budai Színház egyik igazgatója, a Kisfaludy Társaság első igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia helyettes elnöke. 1840-ben megalapítja az első magyar takarékpénztárt Hazai Első Takarékpénztár Egyesület néven.

1948-ban a péceli Fáy család kastélyában és a kastélyhoz tartozó parkban gépállomást hoztak létre, melyet 1952-ig működtettek. Az akkori Földművelésügyi Minisztérium Szakoktatási Főosztálya hozott létre a fölszámolt gépállomás épületeit, eszközeit felhasználva egy szakmai képzést nyújtó iskolát Pécelen.

1956-tól az iskola már mezőgazdasági szakiskolaként működött. Ennek keretében mezőgazdasági technikumban, gimnáziumban érettségizett tanulókat vettek fel, országos beiskolázással.

 

1993-ban a Fáy család iránti tiszteletből az iskola felvette a Fáy András nevet.

 

Sárga Róbert 

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2023. Október 02., Hétfő, Petra napja van. Holnap Helga napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!