Hírek Helyi hírek Normál helyi Változik a vízmű

Változik a vízmű

A víziközmű szolgáltatásról szóló törvényt 2011. december 30-án - utolsóként az évben - fogadták el. A jogszabály fokozatosan lép hatályba: van ami már 2012. január 1-től érvényes és van ami csak 2016. december 31-től lesz hatályos. A legjelentősebb változások 2012. július 1. után jelentkeznek. A cél egyértelműen az, hogy csökkenjen a vízszolgáltatók száma.

 

A változások

Jelenleg 400 cég végez víziközmű szolgáltatást az országban. A kínálat ugyanakkor eléggé koncentrált, hiszen a sok apró szolgáltató mellett száz üzemeltető szolgálja ki a lakosság 95 százalékát. A jogalkotók célja az volt, hogy kevesebb szolgáltató végezze ezt a tevékenységet, ezzel költség-megtakarítást lehessen elérni és "tisztuljon" a jelenleg meglehetősen színes piac.

A legfontosabb változás, hogy víziközmű-szolgáltatást csak olyan társaság végezhet a jövőben, amely legalább 150 ezer felhasználói egyenértéket birtokol (Pécelen jelenleg ez az egyenérték 6 ezer).

A másik fontos változás, hogy a víz- és csatornadíjakat a jövőben a Magyar Energia Hivatal állapítja meg. A díjakra az üzemeltetők előterjesztésére a hivatal tesz javaslatot. Korábban ez úgy működött, hogy a szolgáltató javaslatára - önkormányzati fenntartónál - a képviselő testület döntött az aktuális árakról.

Szakértői vélemények szerint az új ármegállapítás ott jelenthet díj emelkedést, ahol eddig az amortizációt nem vették figyelembe. Összességében azonban a költségek csökkenését várják a szolgáltatók összevonásától.

Pécelen a helyzet

Mivel Pécelen jelenleg az a bizonyos jogszabályban hivatkozott egyenérték mindössze 6000 körül van, ami jócskán elmarad a 150 ezertől, megoldást kellett találni. A "péceli vízmű" honlapján elérhető információk szerint a társaság már 2011. novemberében megkezdte a tárgyalásokat a szükséges integrációról, felkutatta a lehetséges partnereket.

"Az integráció két lépcsőben történik, elsőként Pécel Önkormányzata több önkormányzattal együtt csatlakozik a Gyál és Vidéke Vízügyi Kft.-hez, mely utóbbi társaság nagyságánál és súlyánál fogva – megfelelve a törvényi feltételeknek – alkalmas arra, hogy víziközmű-szolgáltatást végezzen." - olvasható a vízmű internetes oldalán.

A viziközmű tulajdonosa az állam vagy önkormányzat lehet csak, a részvénytársaságban minden egyes önkormányzatnak joga lesz az apportként bevitt vagyonával elsőbbségi joggal rendelkezni, azaz Pécel nem veszti el a víziközmű vagyonát. A jelenlegi péceli vízmű önálló üzemmérnökség lesz, s a keletkezett eredményt is saját közigazgatási területén használhatja fel.

Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató zRt.

Szokjuk a nevet, hiszen ez lesz a városunkban is szolgáltató, Gyál és Vidéke Vízügyi Kft-ből alakult társaság neve. Az integráció tagjai: Gyál, Vecsés, Maglód, Üllő, Péteri, Dunaharaszti, Ecser, Kiskunlacháza, Ócsa, Pécel, Szigethalom  - így már elérhető a törvényben rögzített 150 ezer egyenérték.

A társaságban a települések szavazatarányát a "bevitt" fogyasztói egyenérték arányában állapítják meg (tájékoztatásul: Dunaharaszti 60 ezer fogyasztói egyenértéket képvisel Pécel 6000-vel szemben).

 

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Február 24., Szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!