Hírek Helyi hírek Normál helyi Testületi döntések az év végén

Testületi döntések az év végén

Az év végi bejgli készítés és bevásárlási láz közepette fontos testületi döntéseken siklottunk át. Berecz Gábor képviselő tájékoztatott minket a legfontosabb decemberi határozatokról. A városi iskolák működtetése a korábbi hírekkel szemben úgy tűnik mégis marad önkormányzati kézben, módosult a BKV-val kötött szerződés és emelkedik a szilárd hulladék szállítás díja.

Iskolák működtetése: mégis vagy mégsem

Az elmúlt hetekben többször írtunk a városi iskolák állami kézbe vételéről (legutóbb itt). Dióhéjban a lényeg, hogy az állam mindenhol átveszi az önkormányzati iskolák fenntartását január 1-től, a működtetéséről viszont "szabadon" dönthettek a 3000 fő feletti települések. December elején még azt írtuk, hogy a testület októberi döntése értelmében a város lemond az iskolák működtetéséről, a levél el is ment az Államkincstárnak (az index is a kérvényezők több százas listájáról írt). A december 13-ai testületi ülés azonban váratlan fordulatot hozott, a testület egyöntetűen a működtetés mellett voksolt.

A kérdésre, hogy időközben mi változott, a testületi előterjesztés részletes magyarázatot ad. A meghatározó jogszabályok úgy változtak a két ülés közti alig két hónapban, hogy a működtetés vállalását újból végig kellett gondolni. A működtetés átadására vonatkozó kérelemre a Minisztérium azt válaszolta, hogy rendben, átveszi az iskolákat, de cserébe 16 millió forint városi hozzájárulást kér az önkormányzattól. Vagyis az állam vállalja a működtetést, de úgy ítéli meg, hogy ebbe a város is be tud szállni. Ezért kellett újraszámolni, és az excel azt dobta ki, hogy inkább megéri saját bevételből működtetni a Péceli Alapfokú Művészeti Iskolát, a Péceli Integrált Oktatási Központ Általános Iskolát és Gimnáziumot valamint a Fáy András Szakközépiskola kollégiumát.

Nem lepődnénk meg, ha ezzel még nem érne véget a történet.

Több alacsony padlós busz, első-ajtós felszállás

A BKV jövőre több pénzt kér az agglomerációs településektől a közösségi közlekedés fenntartásához. A hozzájárulás bruttó 23,1 millióról 24,7 milió forintra emelkedik. Ezért a szolgáltató vállalja, hogy az alacsony padlós buszok részarányát 2013. év végéig 30-35%-ra növeli. A BKV felülvizsgálja  továbbá a jelenlegi autóbusz-hálózatot a Maglódi út térségében tervezett ipari park figyelembe vételével és növeli a jegyárusító helyek számát a településen. A jegyhez jutás, és az ellenőrzés fokozása érdekében- akár részlegesen is - első-ajtós felszállást vezet be.

Korábban részletesen írtunk a főváros és az agglomerációs települések közti vitáról. A települések soknak tartják a fizetendő összeget, pontos mérési eredmények nincsenek, a BKV szerint pedig a veszteség nem kis része származik ezekből a városhatáron kívüli járatokból.

Emelkedik a szemétdíj

"Sok tárgyalásába került polgármesterünknek, hogy a lehető legjobb eredményt hozhassuk meg. Így csak a kötelezően emelt szolgáltatási díjat kell megfizetni a lakosoknak, a többit, azaz egymillió forintot az önkormányzat fizeti ki a szolgáltatónak. A hátránya az, ennek a megoldásnak, hogy a lomtalanítás az első félévben elmarad." - foglalta össze Berecz Gábor a szilárd hulladék kezeléssel kapcsolatban hozott határozatot.

2013-as összehasonlító árak az előterjesztés alapján

A díj a hulladéklerakási díj bevezetése miatt emelkedett, az alkudozás tulajdonképpen a tonnánként fizetendő 3000 Ft-ot áthárításáról szólt. Az eredmény a fenti táblázatban szereplő - eredeti elképzeléseknél mérsékeltebb áremelkedés - melynek ára az első féléves lomtalanítás elmaradása. Mindezek mellett az önkormányzat 1.000.000 forinttal járul hozzá a közszolgáltatás fenntartásához, melyet az ASA Kft-nek havonta egyenlő összegekben fizet meg.

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Április 19., Péntek, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!