Hírek Helyi hírek Normál helyi "Egy frissen sült cipóért cserébe egy zsák lisztet kérnek"

"Egy frissen sült cipóért cserébe egy zsák lisztet kérnek"

Januárban ismét megrendezték a polgármesterek reggelijét, amelyet évekkel ezelőtt Gyenes Levente Gyömrői polgármester kezdeményezett a környező települések vezetőinek részvételével - olvasható a gyomro.hu-n. Idén Pécelen volt az összejövetel. Elsősorban az önkormányzati átalakítások problémáiról beszélgettek.

A megbeszélésen szinte csak egyetlen téma került szóba: az önkormányzatok adósságkonszolidációja, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó pénzelvonás. Kiderült, Gyömrő koránt sincs egyedül ezzel a problémával. Minden polgármester beszámolt arról, hogy lehetetlen nullásan, vagy pozitív mérleggel tervezni a költségvetést, mert egyszerűen túl sok pénz von el az idei évtől az állam.

A címsorban megfogalmazott vicces, de sajnos nagyon konkrét arányokat bemutató példa jól szemlélteti a kialakult helyzetet.

A jelenlévő polgármesterek közös fellépést határoztak el, hiszen együtt talán nagyobb figyelmet kapnak "fentről".

A kormányzati elképzelés nagyon jó, hiszen országszerte rengeteg önkormányzat szenved a túlzott eladósodástól szögezte le Gyenes Levente. Hozzátette azt is, hogy azok a kis és közepes önkormányzatok kerülhetnek nehéz helyzetbe, akik nem nyakló nélkül vették fel a hiteleket. Gyömrő is ezek közé tartozik. Ezáltal az elvonás sokkal több pénzt visz el, mint amit visszakapnak az adósság-konszolidációval. A pozitív kormányzati szándék így visszájára fordul ezekben az esetekben. Ezért fontos, hogy ezek a települések erről mindenképpen tájékoztassák a döntéshozókat.

Tipikus példaként hozta fel Ecser helyzetét, ahol egy fillér hitel nem terheli a települést és mégis őket is érinti a pénzelvonás. Idén először kell Ecsernek több tízmilliós hiánnyal szembe nézni emiatt. A polgármesterek hamarosan a képviselőtestületek elé terjesztik közös beadványukat.

Január 21-én Isaszegen volt hasonló polgármester találkozó, ahol a települések vezetői ugyanezekről a problémákról számoltak be - olvasható az isaszegonline.hu-n.

Forrás: gyomro.hu

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Május 19., Vasárnap, Ivó és Milán napja van. Holnap Bernát és Felícia napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!