Hírek Helyi hírek Normál helyi Elengedik az adósságot: kérdés mire jutunk vele

Elengedik az adósságot: kérdés mire jutunk vele

A napokban zárják le a konkrét adósság-átvállalásról szóló tárgyalásokat. Sorra jelennek meg a hírek, hogy melyik településnek milyen "eredményt" sikerült elérnie. Cegléd és Érd már 70 százalékos átvállalással büszkélkedett a minap. Információnk szerint Pécel adósságának 65 százalékát vállalja át az állam, ami magasabb a korábbi terveknél.

Október végén jelentette be, majd januárban részletezte a kormány az önkormányzati adósság átvállalásának menetrendjét és mértékét. A szabályozás szerint az 5000 főnél nagyobb települések 40-70 százalék közötti adósság-könnyítésre lehetnek jogosultak. A január 9-én megjelent előzetes tervekben Pécel 60 százaléktól szabadulhatott volna (Nagy tehertől szabadulhat meg a város).

Szöllősi Ferenc polgármester már akkor jelezte megkeresésünkre, hogy van lehetőség a százalékos összeg emelésére, és információnk szerint sikerült is 65 százalékra emelni a "tétet". A helyzet persze nem olyan fényes. Ahogy a polgármester már korábban jelezte, a teher-csökkentés a "napi működésre megy". Az adósság-könnyítéssel párhuzamosan emelkedtek az önkormányzatok kiadásai, az önkormányzati feladatok finanszírozása csökkent. Ez a kérdés azóta több polgármester találkozón is szóba került, utoljára a január végi gyömrői összejövetelen hangzott el, hogy "lehetetlen nullásan, vagy pozitív mérleggel tervezni a költségvetést, mert egyszerűen túl sok pénzt von el az idei évtől az állam" ("Egy frissen sült cipóért cserébe egy zsák lisztet kérnek").

Figyelembe véve, hogy Pécel aktuális adósságállománya 2,8 milliárd forint körül alakul, a 65 százalékos könnyítés mellett 1,8 milliárdtól szabadulhat meg a város.

Tállai András önkormányzati államtitkár elmondta, hogy Pest megyében 62 települést érint az adósságátvállalás, összesen 68,4 milliárd forint értékben.

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Június 23., Vasárnap, Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!