


2013. Március 04. Hétfő, 13:26
A Hír TV Panaszkönyv című műsora a megengedett értéket meghaladó rákkeltő anyagot talált a Fuchs Tej Kft. által forgalmazott tejben. A tejüzem Pécelen is árusít tejet és tejtermékeket. Megkerestük a kínai áruház előtti parkolóban árusító céget, akiket nagyon meglepett a hír. Januárban még negatív volt az eredmény.
Rákkeltő anyagot találtak
"Az egészségre maradandóan káros aflatoxint tartalmazó tej a Fuchs Tej Kft. üzeméből kerül ki, és az egészségügyi határérték kétszeresét tartalmazza a mérgező anyagból". - olvasható az mno.hu cikkében. A szennyezett tej több budapesti piacon is megvásárolható.
A HírTV megkeresésére a kft.-nél azt közölték, hogy "bár vásárolnak fel termelőktől is nyers tejet, de a fővárosi piacokon árusított házi tej a saját tehenészetükből származik."
A kft új vizsgálatot készít
A pécelinfo.hu is megkereste a Fuchs Kft-t. Kérdésünkre elmondták, hogy nagyon meglepte őket a hír. "Aflatoxin tartalomra januárban végeztettünk utoljára vizsgálatot, amely negatív eredményt adott." - reagáltak a rákkeltő anyagra vonatkozó felvetésre. "Természetesen még a mai napon készül egy új vizsgálat illetve a felügyeletünket végző állatorvos is bejelentkezett - szintén hasonló vizsgálat elvégzése céljából." - tájékoztatott minket Kiss Ferenc a következő napok eseményeiről. A Kft-nél ígéretet kaptunk arról, hogy az újabb vizsgálat eredményeiről tájékoztatnak minket.
Mi az aflatoxin?
Az aflatoxinok a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő mikotoxinok (gombamérgek), amelyeket penészgombák termelnek. Magyarországon 2004 októberében a fűszerpaprikában találtak aflatoxint. Mivel a gyártók nagy része a szóban forgó anyaggal szennyezett paprikákat használt fel keverékeiben, ez a fűszer forgalmazásának országos méretű felfüggesztéséhez vezetett. - olvasható a wikipedian.
Tejüzem a legjobb tíz között
A magyarkonyha.hu egyébként a top 10 termelői tejek közé is beválogatta a valkói tejet. "Árulnak nyers tejet 3,6-4,2%-os zsírtartalommal, zacskós tejet pasztőrözve, joghurtot, gyümölcsjoghurtot igazi gyümölccsel, teljes tejből lágysajtokat friss zöldséggel, fokhagymával, lila hagymával, bazsalikommal. Kecsketejet és kecskesajtot is készítenek. Újdonság a túrósavó ital és a homoktövises joghurt." - olvasható a szaklap értékelésében.
A témában frissebb írás: Új vizsgálat kedvezőbb eredménnyel
{jcomments on}