Hírek Helyi hírek Normál helyi Depóniahő-hasznosítási technológia kidolgozása az .A.S.A.-nál

Depóniahő-hasznosítási technológia kidolgozása az .A.S.A.-nál

A hulladéklerakók belsejében a szerves hulladékok bomlása során jelentős hő termelődik.

Az így felszabaduló hőmennyiség pontos meghatározásával, hasznosításának lehetőségeivel mindezidáig tudományos igényű kutatás nem foglalkozott.

A kutatás és a technológia kidolgozása most az Új Széchenyi Terv keretén belül mintegy 204 millió forintos támogatással valósulhat meg az .A.S.A. Magyarország Kft. gyáli telephelyén.

A Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása a közép-magyarországi régióban pályázati kategóriában az .A.S.A. Magyarország Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, és az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézete közös pályázatot nyújtott be „Depóniahő-hasznosítási technológia kidolgozása” címmel, amely pályázat megvalósításához 204 millió forintos támogatást nyertek. A projekt 2013 januárjában kezdődött meg, és a mintegy két és fél évig tartó kutatás-fejlesztési folyamatok végső célja, a hulladéklerakók belsejében keletkezett hőenergia hatékony hasznosítási technológiájának kidolgozása, hatékonyságának és gazdaságosságának kutatási adatokkal történő alátámasztása.

A hulladéklerakókra kerülő szerves hulladékok bomlása során a hulladéktest belső hőmérséklete akár a 70°C-ot is elérheti. Ez a hő hasznosítás nélkül csak a hulladéklerakó környezetét melegíti. Alapadatok hiányában először a hulladéklerakóban és környezetében lezajló folyamatok pontos megértése, mérési és monitoring rendszerének kialakítása, majd a hasznosítási technológia kidolgozása a projekt feladata. A kutató szakemberek elképzelése szerint a hasznosítás a jövőben a telephelyi szintű felhasználáson is túlmutathat, amennyiben a keletkezett hőenergiával a telephely közelében lévő, elsősorban mezőgazdasági létesítmények fűtése-hűtése, esetleg elektromos áram termelése is lehetővé válik.

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Június 23., Vasárnap, Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!