Hírek Helyi hírek Normál helyi Mindenki szeretni fogja az új utakat - frissítve

Mindenki szeretni fogja az új utakat - frissítve

Karnyújtásnyira a Maglódi, Pesti és Isaszegi út felújítása, esély van rá, hogy 5-nél többel is végig lehet menni az iskolák előtt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. pár napja számolt be nyertes pályázatáról, amelynek keretében "1,8 km-es péceli bekötőutat" újítanak fel. A projekt tervezett kezdő időpontja 2013. május eleje. A tervek szerint karácsonyra kész is lesz.

A rövid hír

Március 27-én jelent meg az örömteli hír a Pest megyei útfelújításokról. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az utóbbi évek legnagyobb keretösszegét használhatja fel európai uniós forrásból a Pest megyei mellékúthálózat rekonstrukciójára. Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok keretében összesen 16,6 milliárd forintos támogatásból csaknem 85 kilométernyi erősen leromlott állapotú mellékutat újít fel 2013-ban a közútkezelő. A program keretén belül a péceli bekötőút 1,8 km-es szakasza újul meg - olvasható a közleményben. (Frissítve: az Isaszegi és Pesti útról korábban született döntés, erről nem szólt az idézett közlemény - lásd lent)

Háttér

A városon áthaladó utak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. fenntartása alá tartoznak, azaz uniós pályázati pénzekért is csak ez a cég fordulhat. Az önkormányzatoknak két lépcsőt kell megugraniuk ha fel akarják újítani útjaikat, ráadásul úgy, hogy a második körre alig van ráhatásuk.

Először a Közút munkatársainak orrát kell a kátyúkba döngölni. Meg kell őket kérni, hogy legyenek kedvesek a következő pályázati lehetőségnél az érintett útszakaszt is beemelni a projektbe. Ez a megkörnyékezés az elmúlt ciklusok polgármestereinek rendszeres tevékenységévé vált. Ebből a szempontból volt fontos az a januári önkormányzati hír, miszerint a városvezetésnek sikerült elérni (vagy csak az utak állapota romlott annyira, hogy most már nem lehet kihagyni), hogy a fő utak bekerüljenek a Közút látókörébe (Felújítják a városon áthaladó utakat).

A projekt Pécelre vonatkozó adatai az NFÜ honlapján

A következő lépés, hogy a Közút is meggyőzze az uniós támogatásokat kezelő szervezeteket, hogy ezek a fontos és felújítandó szakaszok. Információink szerint előfordult már, hogy vetettek ki péceli szakaszt a projektből. Úgy tűnik a Maglódi úttal biztosan sikerült ezt a lépcsőt is megugrani.

1,8 km már biztos

Az NFÜ 2013. március 7-én döntött a Magyar Közút Nonprofit Zrt. projektjéről. Az Ügynökség honlapján található információk alapján Pécelen a 31102-as jelű alsóbbrendű út 2+000-3+828 szakaszait újítják fel. Ami a Maglódi út városhatáron belüli része - mindössze 1,8 km-es szakaszon. A felújítás 9 db buszmegállót érint ahol a projekt leírása szerint buszmegállók kialakítása nem lehetséges "a szűk beépítés és közmű kötöttségek miatt". A buszmegállókban új várók kihelyezése az önkormányzat feladata.

Az érintett szakasz

A műszaki tartalmat illetően a Közút közleménye ad részletesebb tájékoztatást. Pest megyében, az egyes útszakaszoknál a teljes körű felújítások általánosan tartalmazzák a burkolat megerősítését és szélesítését, a kopóréteg cseréjét.

A 3103-as (Rákoskeresztúrról Isaszeg irányába vezető út) péceli szakaszának felújítása még nem szerepel a most támogatással jutalmazott projektben. Frissítve (2013.04.02): a Pesti és Isaszegi útról szóló támogató döntés még 2012.11.28-án született, úgyhogy azok is fel lesznek újítva. Fentebb csak a mostani, márciusi támogató döntésre és annak Magyar Közutas kommunikációjára ("1,8 km") koncentráltunk.

Újabb a témában: április 4-én el is kezdték a kátyúzást

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Június 23., Vasárnap, Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!