Hírek Helyi hírek Normál helyi Hét éve égett le a Kossuth utcai épület

Hét éve égett le a Kossuth utcai épület

Július 19-én volt hét éve, hogy leégett a Kossuth utcai Pöhlmann villa Pécelen. A szociális lakásoknak helyet adó épületet hosszú tanakodás után 2009-ben bontották le. A telek azóta üresen áll.

"Délután 3 óra előtt riasztották a fővárosi tűzoltókat Pécelre, ahol a Kossuth utcában kigyulladt egy sorház tetőszerkezete. A 20-szor 20 méter alapterületű épület teteje lángolt mikor a tűzoltók megkezdték az oltást. A rendkívül magas hőterhelés miatt az oltást végző tűzoltókat folyamatosan hűteni kellett, az egységeket folyamatosan cserélték. A lángokat megfékezték, a tető azonban teljesen leégett, az anyagi kár jelentős. A házból mindenki idejében kimenekült, a lakók közül senki sem sérült meg." - így számolt be 2007 július 19-én a langlovagok.hu a péceli tűzről.

Az épületben szociális lakások voltak kialakítva. A lakókat a tűz után átmenetileg konténer lakásokban helyezték el, de hónapokon keresztül komoly fejtörést okozott a családok elszállásolása a péceli önkormányzatnak (A TV2 Híradójának beszámolója itt megtekinthető).

Podmaniczky képviselő a jegyzőkönyv tanúsága szerint 2008 szeptemberében a hosszas huzavona után már kifakadt: "Remélem az utolsó határozati javaslat lesz, amelyben ... és családja lakáshelyzetével kell foglalkozni és remélem, hogy le is lehet zárni". Az önkormányzat végül a MACIKA alapítvánnyal közösen oldotta meg a rászoruló lakók tartós elhelyezését.

A Pöhlmann villa fénykorában

Fotó: profila.hu

A Kossuth utca 16. szám alatti épület hasznosítására folyamatosan kerestek érdeklődőt. 2009 első felében többször is szóba került a testületi üléseken, hogy "van egy nem pontosan konkretizált vételi ajánlat a Kossuth 16-ra". A jegyzőkönyvek szerint lakásokat alakítottak volna ki a területen az épület részleges megtartása mellett. Augusztusban azonban 12 igen, 1 nem és 4 tartózkodó szavazat mellett már a "romépület" bontásáról döntött a testület. (Egy épület végnapjai).

Villák Pécelen

Pécel a XIX. század végén, XX. század elején a budapesti nagypolgári réteg felkapott "üdülőfaluja" volt. Számos villát építettek ebben az időben. Városunkban pihent rendszeresen Bárczy István Budapest 1906 és 1917 közötti polgármestere vagy Francsek Imre, több budapesti épület tervezője.

A Pöhlmann villáról sajnos nem sok információt találtunk. A péceli Értéktár Bizottságot is kerestük, de egyelőre nem foglalkoztak az épülettel.

lásd még: Színes történetek Pécelről

A jegyzőkönyv tanúsága szerint azért kellett a bontás mellett dönteni, mert az épület oltását követően a fafödém oly mértékben átnedvesedett, hogy annak újra építése már nem tűnt gazdaságosnak. Ráadásul akkor már több mint két éve állt üresen, mindenféle felújítás nélkül amitől, egyre veszélyesebbé vált az időnként lehulló törmelékektől. Belülről pedig az ideköltöző "csövesek" amortizálták a jegyzőkönyv szerint az egykor szebb napokat látott épületet.

Jelenleg egy üres telek van a korábbi villa helyén.

 


 

Egy olvasónk az alábbi két fontos észrevétellel egészítette ki a cikket:

1. Amennyire lehet hallani nem magától (természeti csapástól) égett le az épület, hanem annak következtében, hogy ezek az "áldott" emberek lopták az áramot és rosszul kötötték meg a padlástérben a villanyt.

2. A helyzetet az önkormányzat gyorsan (és úgy tűnik véglegesen) rendezte sokak kárára: szükséglakásokat alakított ki a Kossuth Lajos utca 18 szám alatti önkormányzati ingatlanon; azonban - tartva attól, hogy a bútorlapszabászat elköltözik - a szerencsétlen (kissebbségi) hátrányos helyzetű emberek számára a szükséglakásokhoz való hozzáférést a Petőfi utca társasházi övezete felől biztosította; ahol folyamatos föl-le vonulásukkal, hangoskodásukkal, zavarják az lakások tulajdonosait. Persze az a néhány százezer forint iparűzési adó, amit esetleg befizet a lapszabászat nyílván fontosabb az önkormányzat számára, mint a 30 egynéhány család nyugalma, akik a krízislakások közvetlen közelében élnek. Azt már hagyjuk is, hogy a gyermekesek nem tudják igényük szerint a krízislakások lakói miatt igénybe venni a társasházak körüli közparkot, valamint garázst sem törtek fel a társasházakban a szükséglakások kialakítása előtt. Ja. A szükséglakások lakóinak lakcímkártyáján Kossuth Lajos utcai cím szerepel...

Ha van véleménye vagy információja az épületről, ossza meg velünk a facebookon vagy emailben.

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2021. Szeptember 24., Péntek, Gellért és Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina és Kende napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!