Programok Kulturális programok Táncház és bál

Táncház és bál

Február 22-én rendezik az immár hagyományos Lőrincrévi bált Pécelen. A program gyerektáncházzal indul, előadásokkal és táncrend tanítással folytatódik. Aki meg akarja tanulni a lőrincrévi táncrendet, annak ott a helye. Mulatozás hajnalig.

A Lőrincrévi bált 1980 óta szervezik rendszeresen Pécelen. A bál ötlete Karsai Zsigmondhoz, az erdélyi Lőrincréven született, majd Pécelen élő néptáncoshoz, festőhöz köthető. Karsai még a helyi művelődési ház igazgatójaként vetette fel a farsang előtti bál ötletét. Karsai Zsigmond 2011-ben elhunyt, a batyus bál azonban megmaradt.

A program a korábbiaknál is színesebbnek ígérkezik. Este 6 órakor a gyerekek a gyors csárdás, szapora és pontozó táncokkal ismerkedhetnek. Hét órakor beszédet mond Szöllősi Ferenc polgármester, Heltai Miklós a Karsai Zsidmong Baráti Társaság vezetője és a házigazda Teszáry Miklós a a Bartók Néptáncegyesület elnöke.

A köszöntőt lőrincrévi zene és tánc követi. A jelenlévők elsajátíthatják és kiprobálhatják a lőrincrévi táncrend alaplépéseit.

Fontos bejelentésre is lehet számítani. Sebő Ferenc néprajzkutató, a Hagyományok Házának szakmai igazgatója Karsai Zsigmond Magyar Örökség díjra való felterjesztéséről fog beszélni.

Fotó: Sitkei Adreinn

A bál díszvendége: Petrás Mária Prima Primissima díjas népdalénekes és keramikus művész.

A belépőjegy ára egy főnek 500 Ft, családi jegy 2000 Ft, támogatójegy 5000 Ft. Hat éves kor alatt a bálozás ingyenes. A bevételt a bál költségeinek fedezésére fordítják, míg a megmaradó összeget Karsai Zsigmondról szóló sorozat következő kötetének megjelentetésére szánják.

A bál batyus bál, azaz mindenki vigyen magával kedve szerint "hörpinteni és harapnivalót". Az eseménynek facebook oldala is van.

Karsai Zsimondról és a bálról itt olvashat bővebben - a szintén Pécelen élt Hovanyecz László írásában.

Fotó fent: Perger László

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Június 23., Vasárnap, Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!

Hirdetés

Hirdetés