Programok Kulturális programok A finn testvérvárosból érkeznek vendégek

A finn testvérvárosból érkeznek vendégek

Az megvan, hogy Pécelnek van egy finn testvérvárosa? Finn barátaink egy hetet most Magyarországon töltenek. Május 1-én este 6-tól a Ráday kastélyban lehet élő finnekkel találkozni. Kapcsolatépítésre is remek alkalom.

Május 1-én a Ráday kastélyban ad koncertet a finn testvérvárosból, Iisalmiból érkező ifjúsági kamarazenekar. A kamarazenekar mellett fellépnek az Alkat-RÉZ műhely, Fábián Tímea fuvolaművész növendékei és Szilágyiné Szalay Zsuzsa gyermek- és ifjúsági kórusa. A műsor este 6-kor keződik.

A rendezvény és a finn együttes egy hetes magyarországi tartózkodásának logisztikai hátterét Pécel Város Önkormányzata és a Péceli Magyar-Finn Baráti Kör biztosítja - olvasható a meghívóban.

Iisalmi a finn testvérváros

Pécel és Iisalmi közti testvérvárosi kapcsolatot a 2006 júliusában aláírt Együttműködési Megállapodással szentesítették. Finn testvárvárosunkat egyszer már bemutattuk olvasóinknak (Testvérvárosunk: Iisalmi), talán érdemes még egyszer átfutni az ott leírtakat:

- van egy világhírű 8 négyzetméteres éttermük (ebből 3,6 négyzetméter az étkező);

- itt található Finnország utolsó magánkézben lévő sörfőzdéje;

- van egy pihent, Átkozott Nagypapák nevű rock-country zenekaruk (Halavatun Papat);

- 2011-ben volt 150 éves a város, 22 ezren lakják.

Finn-magyar baráti kör

Sebők István péceli tanár 1983-ban került ki a finnországi Lapinlahtiba az Evangélikus Népfőiskolára. Ott megtanulta a nyelvet, összebarátkozott a helyiekkel és ezt a kapcsalatot Pécelre visszaköltözve is ápolta. A 80-as évek elején alakult a baráti kör, amit 1993-ban hivatalosan is bejegyzett a bíróság. A Péceli Finn-Magyar Baráti Kör ma is aktív, legutóbb tavaly októberben szerveztek fotókiállítást (Kiállítás a finn testvérvárosról).

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Június 23., Vasárnap, Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!

Hirdetés

Hirdetés