Ráday300

Ráday300

Ma 25 éve avatták a Szemere szobrot

1989 március 15-én, ma 25 éve avatták a Kossuth téren Szemere Pál szobrát. A szobrot Szabó Tamás készítette. Nézzék meg a negyed évszázaddal ezelőtt készült képeket.

Bővebben: Ma 25 éve avatták a Szemere szobrot

 

Szemere Pálról egy kicsit másként

Nyáry Krisztián irodalomtörténész rendszeresen ír írók és költők szerelmi életéről. Mai bejegyzésében Kölcsey soha meg nem nevezett szerelméhez írt verseiről szól. Itt jön képbe a péceli Szemere Pál.

Bővebben: Szemere Pálról egy kicsit másként

 

Miért viselt hálósapkát Ráday?

Még egy utolsó sztori Ráday Gedeonról, és - ha nem is 300 évre - de egy időre befejeztük. A róla fennmaradt képen hálósapkát visel, és most kiderül, hogy miért. Mert fázott. Szülőfalujában, Ludányhalásziban egyébként október 1-én iskolát neveztek el róla.

Bővebben: Miért viselt hálósapkát Ráday?

   

Kastélyból kórház

A második világháború után a Ráday-kastélyt kórházzá alakították, ami egészen 1998-ig működött. Bár manapság inkább a kórház által okozott pusztítás/átalakítás nyomait lehet felfedezni a kastélyon, sokak véleménye szerint, ha kórház nincs, akkor talán a jelenlegi állapot sem marad meg a kastélyból. Ez már csak fikció.

Bővebben: Kastélyból kórház

 

Mi köze az eszperantónak Pécelhez?

Egy, a kastélyban működő kórházban dolgozó orvost kerestünk és annál jóval többet találtunk. Dr Ferenczy Imre rövid ideig gyógyított a kórházban, de közben elneveztette a kórház melletti utcát Eszperantó köznek.

Bővebben: Mi köze az eszperantónak Pécelhez?

   

1. oldal / 3