Hírek Helyi hírek Normál helyi Január 1-től más viszi a szemetet

Január 1-től más viszi a szemetet

December 31-én lejár az ASA-val kötött közszolgáltatási szerződés, de még nincs helyette új társaság, akivel szerződést lehetne kötni. A Péceli Önkormányzat november végén "kijelölési kérelmet" küldött a Katasztrófavédelemnek, azaz átmenetileg a hatóság fogja kijelölni a szemétszállító társaságot. Több önkormányzat van ebben a helyzetben.

Kötelező új társaságot keresni

Január 1-től csak ún. hulladékgazdálkodási közszolgálati engedéllyel rendelkező vállalkozás szállíthatja el a lakossági hulladékot (ezen cégek listája itt érhető el). Ilyen engedélyt viszont csak többségében állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő társaságok kaphatnak. Értelemszerűen az ASA nem felel meg ennek a feltételnek. (Az állam rárepült a szemétszállításra is)

Van jelölt a pozíció betöltésére

Pécel a Gyál és Térsége Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-vel vette fel a kapcsolatot még idén tavasszal. A frissen alakult társaság a működés megkezdéséhez szükséges engedélyeket már részben beszerezte.

Az induláshoz viszont elengedhetetlen, hogy kiválasszon egy céget, amelyik a munkát ténylegesen elvégzi. Októberben meg is jelent a közbeszerzési felhívás, melynek keretében kiválasztanak majd egy céget, amelyik "a települési hulladékot begyűjti, elszállítja az ártalmatlanító/kezelő/hasznosító helyre és a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezeli". (A felhívás)

De a közbeszerzésnek még nem hirdették ki az eredményét, így működését még nem kezdhette meg a társaság. Pécel tehát még nem tudott csatlakozni a kiszemelt és jogszabályi kötelezettségnek is megfelelő társasághoz.

Két szék között a katasztrófavédelem

A vonatkozó jogszabály szerint ha nincs közszolgáltató, aki a szemetet elvinné, a Katasztrófavédelemnek kell kijelölnie egy szolgáltatót. Pécel november végén meg is írta levelét a Pest Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóságnak, amelyben kérik, hogy jelöljenek ki valakit a feladat ellátására. (Már a november eleji közmeghallgatáson is felmerült, hogy várhatóan a Katasztrófavédelmet kérik fel az ügy kezelésére.)

A szemétszállítást tehát a Katasztrófavédelem fogja szervezni egészen addig amíg Pécel nem köt szerződést valamelyik jogszabályi feltételeknek megfelelő társasággal (vélhetően a Gyál és Térsége Nonprofit Kft-vel, ha az el tud indulni). Legfeljebb azonban csak kilenc, kivételes esetben tizenkét hónapig menedzseli a helyzetet Katasztrófavédelem.

Mit fogunk ebből érzékelni?

Szerintünk a lakosság egyelőre ebből semmit nem fog érzékelni. Legalábbis az eddigi hasonló példákból kiindulva. Az elmúlt hónapokban több település is került hasonló helyzetbe és kisebb "átállási" nehézségeken kívül eddig nem merültek fel komoly problémák.

A szemétdíj változatlan marad, a Katasztrófavédelem által kényszerből kijelölt vállalkozó esetleges többletköltségeit pedig az államnak kell majd megtérítenie.

Szerettük volna ha az önkormányzat is elmondja, hogy mire lehet számítani, van-e már kijelölt társaság stb. de mostanában olyan izék velünk és nem kaptunk választ.

{jcomments on}


pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Október 22., Kedd, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!