Hírek Helyi hírek Normál helyi Karsai András válaszol

Karsai András válaszol

Az utóbbi napokban a postaládákban megjelent Karsai András péceli képviselő tájékoztató levele egy új kezdeményezésről. A vízdíj emelése elleni fellépés mellett egy új egyesület alapításáról is szó esik a tájékoztatóban. “A Péceliek Egyesülete azért fog dolgozni, hogy végre egy szebb, tisztább és becsületesebb városban élhessünk” - olvasható a peceliek.hu honlapon.

Mi lesz a menetrend? Miután összegyűltek az aláírások, mi a következő lépés?

Közel száz ember segítségével gyűlnek az aláírások, mindenki vállalt néhány utcát. A módszer a becsengetés. A gyűjtés 1-jétől 15-ig tart. E két hét alatt keddenként délután négytől nyolcig, szerdánként reggel hattól tízig, csütörtökönként ismét délután négytől nyolcig a vasútállomás épületében lévő kis váróteremben lesz egy fix gyűjtőpont, ahol mindenki aláírhatja az ívet. A kis váró a sínek felől nyílik. Akit nem érünk el, vagy nem tud eljönni a Vasútállomásra, az nekem jelezheti és házhoz megyünk. Igyekszünk mindent megtenni, hogy senki ne maradjon ki, aki egyetért velünk. Ha összegyűltek az aláírások, arról jegyzőkönyv készül, ahogy majd a megsemmisítésükről is.

A Hivatal nyilván azt a választ fogja adni a kezdeményezésre, hogy az önkormányzatnak nincs elég pénze a szükséges fejlesztésekhez. Hogy lehet akkor mégis megoldani a kialakult helyzetet?

Az aláírások azt a beadványt támogatják, amit hamarosan Polgármester Úrnak nyújtunk be az aláíró péceliek nevében. Ebben arra kérjük: a testület tárgyalja újra a vízdíjat, és azt legfeljebb az infláció mértékével emelje. Mert az emelés szükséges, ez nem kétséges. De nem ilyen mértékben. Ha a beadvány nem vezet eredményre, helyi népszavazás lesz a vízdíjról. De ezt nem akartuk első körben, mert pénzébe kerül Pécelnek, míg a jelenlegi gyűjtés nem kerül semmibe. Ha mégis lesz népszavazás, kezdeményezni fogom, hogy a szükséges összeget dobják össze a képviselők. A véleményem az, hogy a fejlesztésekre van pénz, csak arra kellene költeni, amire tényleg szükséges.Sokan kérdezik azt is, hogy mi lett az eddig befizetett pénzekkel? Mindenesetre tény, hogy a hatvan százalékos vízdíjemelés és a hetvenöt százalékos csatornadíj emelést nagyon sokan nem tudják kifizetni, ez tehát nem megoldás.

A felhívás úgy fogalmaz, hogy “hozzunk létre egy csapatot, amely végre valóban az itt élőkért dolgozik”. Lehet tudni, hogy milyen célokat tűz ki ez a csapat, milyen szervezeti formában fog működni és hogy lehet csatlakozni?

Én úgy gondolom, hogy Pécelen azért tapasztalunk ennyi negatív jelenséget, mert nincs igazi gazdája a városnak, nincs egy közösség, amely valóban törődne Pécellel és a péceliekkel. Van ezzel szemben egy csomó egyéni érdek és négyévente hatalmi harc. Ez így nem igazi város. A Péceliek Egyesülete azt célozza meg, hogy Pécelt alvó városból egy kicsit éberebb várossá tegyük. Valódi várossá, valódi városlakókkal. Akik tisztában vannak a város valódi helyzetével, mert korrekt módon tájékoztatják őket. Ebben-csakúgy, mint a méltányos vízdíjért folytatott küzdelemben- mindenkire számítunk, pártállástól függetlenül. A szervezeti forma kezdetben egyesület, de ezt ki fogjuk terjeszteni nagyobb egységgé.

Úgy tűnik, hogy a semmiből bukkant elő ez a kezdeményezés. Milyen előzmények váltották ki a peceliek.hu létrehozását, a Péceliek Egyesületének megalapítását?

A kezdeményezés nem minden előzmény nélküli. Pécelen elég sok civil szervezet működik. A többségük csendben és hatékonyan teszi a dolgát, de néhány csak a választások előtt válik láthatóvá. Nagyon sok olyan ember él Pécelen, aki tenni akar a városért és ezt nem csak mondja és nem csak a választások előtt mondja. Ezeket az embereket igyekszünk megtalálni, összefogni. Mert Pécelen csak így változhat valami. A gondolatmenetet lehetne folytatni, de számomra fontos, hogy ne bántsak senkit és ne személyeskedjek. Az a város, amelyet létrehozni szeretnénk, ezt nem tűri el.

Kiknek a támogatására, csatlakozására számít elsősorban, illetve vannak-e támogatói a képviselő testületen belül? Egyáltalán, hogy viszonyulnak az Ön kezdeményezéséhez? Mik a tapasztalatai?

A képviselő-testületben nem igazán díjazzák az ilyen kezdeményezéseket, de van néhány olyan képviselő, aki támogat. Ők szintén tisztán és meggyőződésből próbálnak dolgozni és tudom, hogy ők sem magukra költik a tiszteletdíjukat. A többség azonban nem ilyen. A többség személyes támadásként értékeli a vízdíj kérdést is. Hamarosan lejáratókampány indul ellenem a helyi tv-ben, az újságban és a városi honlapon. De ez már az én gondom, a személyeskedést pedig inkább meghagyom a vezetőknek. Ami igazán számít: Pécel és a Péceliek mellettünk állnak. 2006-ban a város és lakóinak képviseletére esküdtünk fel. Ez a legfontosabb és ebből nem is szeretnénk engedni.

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Október 22., Kedd, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!