Hírek Helyi hírek Normál helyi Önkormányzati gazdálkodás

Önkormányzati gazdálkodás

 

A helyi önkormányzatok gazdálkodását az Állami Számvevőszék rendszeresen ellenőrzi. A 2007. évről augusztus 5-én megjelent jelentés szerint a helyi önkormányzatok adósságmutatói romlottak, a kiadások gyorsabban nőttek mint a bevételek.

Bár a jelentés a helyi önkormányzatok összességére próbál következtetéseket levonni, a problémák érzékeltetésére kiemel egy-egy példát. Pécel többször is felbukkan a jelentésben, azon túl.

Az utóbbi években a felhalmozódott, banki hitel formájában megtestesülő tartozásokat az önkormányzatok hosszabb lejáratú kötvényekre cserélték. A kötvény kibocsátási hullám Pécelt is elérte 2007-ben. A kötvénykibocsátás ugyanakkor az önkormányzatok számára - az árfolyamváltozás és a változó kamat miatt - magasabb kockázatokat jelent. Főleg akkor ha a kötvénykibocsátással “szerzett” forrásokat működési kiadásokra és adósságrendezésre, nem pedig beruházásokra fordítják (34.o.).

Az Állami Számvevőszék többször hangsúlyozza az önkormányzati belső ellenőrzés fontosságát. Felmérései alapján azonban a helyi önkormányzatok ellenőrzési feladatait nem éppen hatékonyan látják el. A belső kontroll működésének megbízhatósága - nyolc további településhez hasonlóan - gyenge volt Pécelen (58.o.).

Minden ÁSz vizsgálatot követően intézkedési tervet kell kidolgozni a feltárt problémák kezelésére. Ezek végrehajtását később a számvevőszék ellenőrzi. 2007-ben a javaslatok realizálásának elmulasztása, valamint a gazdálkodási és pénzügyi-számviteli szabályok hiányos kialakítása miatt a 2007. évben személyes felelősséget is megállapítottak összesen 19 önkormányzatnál - köztük Pécelen (77.o.).

A jelentés letölthető itt (.pdf)


 

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Október 22., Kedd, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!