Hírek Helyi hírek Normál helyi Szakadhat a Közép-magyarországi régió

Szakadhat a Közép-magyarországi régió

Nehéz megbecsülni olvasóink értelmi képességeit, és be kell vallanunk néha fölé is lövünk. De saját szórakoztatásunkért gyakran megéri. Most megint olyanról lesz szó amit sokan nem fognak megérteni.

Rövid kormányhatározat jelent meg a szerdai Magyar Közlönyben, melyben a kormány felkéri a "feladatkörükben érintett minisztereket", hogy vizsgálják meg a Közép-magyarországi régió "kettéválasztásának" lehetőségét. A határidő meglehetősen tág, egészen 2015. decemberéig rágódhat a kérdésen az államigazgatás.

A dolog azért érdekes, mert az unió a "gazdagabb" régióknak kevesebbet, vagy semmit, míg a szegényebb régióknak többet ad. Sok tagállam nagyon ügyesen szabdalta úgy régiós határait, hogy azok a lehető legkedvezőbb támogatási pozíciót eredményezzék az ott élőknek. Közép-magyarország viszont egy - GDP szempontjából - erősen teljesítő Budapestre és egy gazdaságilag gyengélkedő Pest megyére osztható. Ha egybe vesszük - ahogy az eddig is történt - a Közép-magyarországi régió jelentős támogatásoktól eshet el a fővárosban koncentrált erős gazdasági potenciál miatt, ami felfelé húzza a régiós átlagot.

A különböző Pest megyei érdekképviseletek, politikai szervezetek, önkormányzatok már évek óta sürgették a "szétszakadást", a kérdés szakmai körökben folyamatosan napirenden volt. Pár hónapja Nagykőrös nyolc fideszes önkormányzati képviselője kezdeményezte népszavazás kiírását, hogy a várost Pest megye helyett Bács-Kiskun megyéhez csatolják.

A kérdés tehát az, hogy Pécelen Budapesthez hasonlóan kevés pályázati pénz legyen alacsony támogatás intenzitással az elkövetkező időszakban, vagy elfogadjuk, hogy Budapest és a főváros nélküli Pest megye között vannak még szintbeli különbségek.

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Április 19., Péntek, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!