Hírek Helyi hírek Normál helyi Két interjú a pecel.hu-n

Két interjú a pecel.hu-n

Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke a területi közigazgatás átalakításáról és Pécel sokszínűségéről nyilatkozott, míg Fazekas Barna alpolgármester a városüzemeltetésről és az önkormányzatok adósságának átadásáról beszélt a Péceli Híreknek.

Szűcs Lajos: "Lezártunk egy korszakot, hogy esélyt adjunk a jövőnek"

A Pest Megyei közgyűlés elnöke a megyei önkormányzat területfejlesztési szerepéről beszélt. Jelenleg véglegesítik a következő időszak stratégiai dokumentumait. Az uniós fejlesztési források egyenlőbb elosztása érdekében "sokan úgy gondolják, hogy a Közép-magyarországi Régiónak külön kellene válnia". Szűcs Lajos szerint azonban ez hosszú folyamat és inkább a források rugalmasabb felhasználásának lehetőségét kellene elérni Brüsszelben. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy "elkészült és társadalmi vitára bocsátottuk a Pest megyei területfejlesztési koncepció helyzetfeltáró részét" (erről itt írtunk: Készül a megyei területfejlesztési koncepció)

"Átfogó közigazgatási reformot kezdtünk meg, bár korántsem értünk a végére" - fogalmazott a megyei elnök.

Pest megye sokszínűségéről szólva elmondta, hogy Pécel "kitűnő adottságokkal rendelkezik, de sajnos a múltban rendre elkerülték azok a fejlesztések, melyeket helyzeténél fogva megérdemelt volna. Azon dolgozunk, hogy ezen változtassunk, és meggyőződésem, hogy jó úton haladunk. "

Fazekas Barna: "Nem a problémát, hanem a megoldást kell keresni"

Fazekas Barna szerint "az elmúlt két év a talpon maradás időszaka volt". A közétkeztetésről elmondta, hogy a legfontosabb, hogy "jó minőségű étel kerüljön a gyermekek elé". Mint mondta, az elmúlt években rosszul gazdálkodott a konyha, ezért változtatni kellett. Lecserélték az élelmezésvezetőt és új pályázatot írtak ki konyhavezető személyére.  A közeljövőben további döntések várhatók az optimális működés érdekében.

Az iskolák átalakításával többnyire csak bizonytalanságról lehet beszélni, kérdéseikkel folyamatosan bombázzák az iskolafenntartót. A "gimnázium és a Szemere egy épületbe költöztetésével mindenki jól járt" - szögezte le az alpolgármester. A Ráday volt épülete sem marad kihasználatlan és a gimnázium is "megmaradt" - sorolta az érveket.

A városüzemeltetés átalakításával kapcsolatban fontosnak tartotta leszögezni, hogy a "vízművet nem adtuk el". Az átalakításra a jogszabályi előírások miatt volt szükség (erről részletesebben itt írunk: Változik a vízmű). "Olyan városüzemeltetést szeretnénk, amely jó gazda gondosságával látja el a feladatokat".

Az adósság átvállalás részletei még nem véglegesek. A város folyamatosan lobbizik, az átvállalás konkrét mértéke február 28-án dőlhet el (további részletek: Nagy tehertől szabadulhat meg a város)

Végül hangsúlyozta, hogy "gazdasági stabilitásunk - sajnos - nem csak rajtunk múlik". A feladatok maradtak, a források csökkentek - mint mondta.

Az interjúk teljes szövege a pecel.hu-n olvasható.

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Június 23., Vasárnap, Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!