Hírek Helyi hírek Normál helyi Készül Pest megye területfejlesztési koncepciója

Készül Pest megye területfejlesztési koncepciója

Hónapokkal ezelőtt megkezdődött a következő uniós költségvetési időszakban rendelkezésre álló források felhasználásának tervezése. Most határozzák meg az irányokat. A munkában több szinten készülnek stratégiai dokumentumok, tavaly év végén a megyék is leadták területfejlesztési koncepcióikat. A tervezet szerint Pest megye - többek között - családbaráttá válna.

A megyei dokumentum előkészítéséről októberben adtunk hírt. Azóta elkészült az első változat, amit társadalmi vitára is bocsátottak.

A Pest megyei területfejlesztési koncepció három átfogó célt határoz meg, a gazdaság dinamizálása, a társadalmi megújulás és a térszerkezet fejlesztése és kiegyensúlyozása.

A gazdaság dinamizálása négy stratégia célt fogalmaz meg: több lábon álló gazdaság, húzótérségek további erősítése, logisztikai funkciók bővítése és a fejlődésben lemaradó térségek (Szobi, Aszódi, Nagykátai, Ceglédi és Ráckevei térségek) felzárkóztatása.

A társadalmi megújulás alatt a nem végleges koncepció a következő célokat fogalmazza meg: családbarát megye, intézményfejlesztés, egészséges életmód, kulturális értékek, tudás megőrzése és fejlesztése.

A térszerkezet fejlesztése a külső és belső közlekedési kapcsolatrendszerek fejlesztését, többközpontú települési struktúrák kialakítását és erőforrás-takarékos fejlesztéseket kell érteni. (Akit további részletek is érdekelnek, itt tudja letölteni a teljes koncepciót.)

A pestmegye.hu-n megjelent információk szerint a társadalmi egyeztetés keretében 187 településsel folytattak konzultációkat. A Családbaráttá válna Pest megye című cikk pontosítja, hogy mit kell érteni azon, hogy egy megye családbarát. "A közös stratégiai cél elérése érdekében a Pest megyei településeken igyekeznek minél több munkahelyet teremteni, hogy visszaszorítsák az ingázást, de növelnék a bölcsődék, óvodák, iskolák, valamint az időskorúak ellátását biztosító intézmények és szolgáltatások számát. Ahol megoldható, az eddiginél hosszabb nyitva tartással üzemeltetnék a bölcsődéket, óvodákat, vagy például a gyermekek és idősek napközijét, és minden oktatási intézményben adnának meleg ételt. A tervek szerint bővítik a megyében a gyermekjóléti szolgáltatások körét, míg a munkahelyeken a rugalmas munkaidő bevezetésével járulnának hozzá a családbarát megyéről szóló koncepció megvalósításához, amit uniós, illetve saját forrásból finanszíroznának." - olvasható a honlapon.

A dokumentumot áprilisban véglegesítik.

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Június 23., Vasárnap, Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!