Hírek Helyi hírek Normál helyi Népszámlálás: gyorsan nőtt a beköltözők száma

Népszámlálás: gyorsan nőtt a beköltözők száma

A Központi Statisztikai Hivatal március végén publikálta a 2011-es népszámlálás első eredményeit. Összeszedtük a Pécelre elérhető adatokat. A város lakossága kétezerrel nőtt az elmúlt tíz évben, sok a szingli és az érettségizett, diplomázott lakos. Vallásilag a település sokszínűnek mondható. Adatfolyam a kattintás után.

Pécel állandó népessége több mint kétezer fővel nőtt az elmúlt évtizedben, az állandó népesség megközelítette a 15 ezret a 2011-es népszámlálás szerint. A lakónépesség - azaz akik a népszámlálás időpontjában éppen itt éltek - már meghaladja a 15 ezret (15.168 fő).

Pécel népessége (fő)

A népesség növekedése a vándorlási különbözet emelkedésével magyarázható. Az 1980-as években a statisztika még 38 ember elköltözését mérte, az 1990-es években már 2388 fő költözött a városba, 2001 és 2011 között pedig tovább nőtt a beköltözési hajlandóság, 2773 fő volt a beköltözők és elköltözők különbözete.

A város lakossága is fiatalodott. Pest megyével összehasonlítva több a húsz éves kor alatti és a 30-asok is többen vannak a lakosság egészéhez képest.

A lakosság 48 százaléka házas, a száz családra jutó gyerekek száma 125 (a megyei átlag 117). Szingli nőből arányaiban kicsit több van. Míg a megyében lakó nők 26,3 százaléka hajadon, addig Pécelen ez az arány 28,5 százalék.

Iskolai végzettség szerint nem áll rosszul a város. A megyei átlaghoz képest magasabb az érettségivel és/vagy diplomával rendelkezők aránya.

 

A megszámoltak 94,1 százaléka mondta magát "magyarnak", ami kicsit magasabb a Pest megyei átlagnál (92,4%). Városunkban sok nemzetiség található, a népszámlálók - az egyéb kategóriát leszámítva - összesen tizenöt népcsoportot azonosítottak.

Az "egyéb" nemzetiségek összetétele Pécelen

Felekezetileg is színes település Pécel. Míg a katolikusok aránya országosan 37 százalék, a megyében 36,6 százalék, addig Pécelen "csak" 30,7 százalék. A megyei átlagnál magasabb arányban vannak jelen a reformátusok és a "más vallási közösséghez, felekezethez tartozók". Ez utóbbi csoportba tartozik a lakosság 5,6 százaléka (országosan ez az arány 1,6 százalék, a megyében 2,2 százalék). Ateistának 1,9 százaléka mondta magát városunkban (a megyében 1,6 százalék).

Akit további részletek érdekelnek azok ezen az oldalon tájékozódhatnak (a 4. pont alatt nyithatók meg a településszintű excel táblázatok).

Fotó: http://www.understandingrace.org/history/gov/eastern_southern_immigration.html

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Június 23., Vasárnap, Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!