Hírek Vízmű hírek Vízmű augusztusi hírlevele

Vízmű augusztusi hírlevele

Itt a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. Péceli üzemegységének augusztusi hírlevele. Csalók járják a várost, hibaelhárítás a szennyvízcsatornán és csatornahasználati illem.

Csalók járják a várost

Az utóbbi időpontban kapott jelzések szerint mérőóra ellenőrzésre hivatkozva, magukat vízmű dolgozóknak kiadó csalók hívják a fogyasztókat. Leginkább vonalas telefonon jelentkeznek. Célszerű a hívó nevét elkérni és egyeztetni a DPMV Zrt. Péceli Üzemegységével.

Hétvégén általában óraleolvasóink dolgoznak, kiktől bátran elkérhetik igazolványukat illetve a DPMV Zrt. részéről kiállított személyre szóló megbízást.

Hibaelhárítás a szennyvízcsatornán

A házi szennyvízhálózat valamint az épületek belső szennyvízgyűjtő vezetékeinek működéséről és fenntartásáról az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia.

A közüzemi szennyvízhálózat (ide tartozik a bekötővezeték is) üzemeltetése a szolgáltató feladata. A házi és a közüzemi hálózatot a szolgáltatási pont választja el egymástól. A szolgáltatási pont a bekötő idom, vagy akna elfolyási pontja, ennek híján az ingatlan határvonala. Zártsorú beépítésnél a falsíktól (a közterület felé) egy méter.

Ha a közüzemi csatornahálózat bármely pontján, vagy berendezéseinél rongálást, meghibásodást észlel, azonnal jelezze az üzemeltetőnek. Egy hiányzó aknafedlap életveszélyt jelent.

Mi az ami gondot okozhat a csatornában

A zsírok és olajok a csatornában kihűlnek, reakcióba lépnek a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódást okoznak. A csatorna emiatt előbb leszűkül, majd eldugul. Emellett egy biológiai folyamat következtében kénessav keletkezik, amely megtámadja és tönkreteszi a házi és a közcsatornacsöveket egyaránt. A rendkívüli dugulás-elhárítás és a csatornajavítás költségei törvényszerűen a csatornadíj amúgy elkerülhető emelését okozzák.

A csatorna csak akkor tudja a szennyvizet továbbítani, ha a szennyezőanyagok a vízben feloldódnak, vagy legalábbis elkeverednek. A víztakarékos eszközök használata mellett előfordulhat, hogy a szennyvíz – főleg családi házas utcákban, ahol kevés a fogyasztó - túl sűrű lesz, így a kis lejtésű (2‰) csatornákon nem folyik el, ami dugulást és kellemetlen szaghatást okozhat.

A házi szennyvízcsatorna akkor büdös, ha  leföldelik az átadási aknát, illetve légmentesen lezárják az udvari tisztító aknák nyílásait, ha nem építik meg, vagy üzemen kívül helyezik az épület szennyvíz lefolyó rendszerének szellőzőjét, vagy ha nem figyelnek a lefolyók, padlóösszefolyók bűzelzáróira, és eltűnik belőlük a víz.

Ha egy épület csatornára rákötött helyiségének a padlóvonala a szolgáltatási pontnál lévő terepszint alatt helyezkedik el, és nagy esőzésekkor vagy duguláskor a csatorna megtelik, a szennyvíz kiönthet. Kerülni kell tehát az ilyen helyiségek csatornára kötését, vagy ha ez nem lehetséges, a szolgáltató hozzájárulásával szennyvíz visszacsapó szelepet kell beépíteni, vagy legbiztonságosabb megoldásként házi szennyvízátemelőt kell létesíteni. Ennek hiányában a károkért a szolgáltató nem tehető felelőssé.

A szennyvízcsatorna hálózat általában csak a szennyvizet képes elvezetni. Még akkor sem szabad más eredetű vizet bejuttatni, ha úgy tűnik, hogy ez a víz simán elfolyik. A szabálytalan esővíz- és talajvíz-bebocsátások miatt túlterheljük a szennyvíztisztító-telepeket, de gyakran a csatornahálózaton kiöntéseket, lakóingatlanok elöntését okozhatjuk. A többletvíz elvezetése ezenkívül jelentős többletköltséggel jár, és emiatt a csatornadíj is emelkedhet.

Részletfizetésre is van lehetőség

Felhívjuk minden vízdíjhátralékos figyelmét, kintlévőségének haladéktalan rendezésére! A nagyobb összegű tartozás rendezése érdekébe, a DPMV. Zrt. részletfizetési lehetőséget biztosít.

Akinek az óraállások bejelentéséről van kérdése (mikor, hova kell bejelenteni), az tájékozódjon a Közérdekű/Közszolgálat/Vízmű menüpont alatt a pecelinfo.hu oldalon. Itt a DPMV Zrt. elérhetőségeit is megtalálja.

A Vízmű korábbi hírleveleit itt lehet elérni.