Hírek Vízmű hírek Vízmű októberi hírlevele

Vízmű októberi hírlevele

Megjelent a Vízmű októberi hírlevele.

Havi óraállásaikat a továbbiakban is a 2119 Pécel, Petőfi Sándor utca 1. szám alatt tudják leadni személyesen, elektronikus úton pedig a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. és a www.dpmv.hu „Ügyfeleink” menüpont alatt, vagy telefonon a 0628 / 452 020 / 2. melléken.

Továbbá felhívjuk Tisztelt Fogyasztóink figyelmét, hogy a mérőállások diktálását minden hónap 25. és 30. napja között, az eddig szokásos módon: telefonon, személyesen az ügyfélszolgálati irodákban, levélben, elektronikus levélben tudják megtenni.

A fent említett időponton túli mérőállás bejelentéseket nem áll módunkban elfogadni. A számla a következő havi diktálásnál fog rendeződni.

TÉNYLEOLVASÁSOK

Folyamatos tényleolvasásokat végeznek a DPMV Zrt. dolgozói. Kérjük tegyék lehetővé, hogy mennyiségmérőjükhöz hozzáférhessünk. Amennyiben nem tartózkodnak otthon,

adategyeztető lapot fognak kollégáink postaládájukba elhelyezni. Azt kitöltve kérjük postai úton vagy személyesen a 2119 Pécel, Petőfi S. u. 1. szám alatti Üzemegységünkhöz eljuttatni.

CSALÓK JÁRJÁK ÚJRA A VÁROST !

Felszeretnénk hívni a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy cégünk nem végez belső hálózati tisztításokat  ahogy szennyvíz minőség és mennyiség mérést sem.

Ha végzünk is, kizárólag közterületen, amiért anyagi ellenszolgáltatást nem kérünk.

Honnan „ered” a csapvíz Magyarországon?

Földrajzilag változó, hogy az egyes vízműveknek milyen vízbázisból, milyen minőségű nyers vízből kell egyformán tiszta ivóvizet előállítaniuk. Magyarország e tekintetben szerencsés helyzetben van, mert vízkészletei bőségesek. Elsőként hozzá kell jutnunk az ivóvíz alap-anyagául szolgáló, jó minőségű nyers vízhez. Magyarországon a nyersvíz előteremtése négyféle vízbázisból lehetséges:

1. Felszín alatti védett rétegekből: 35% (mélységi vízbázis)

A földalatti vízkészletekhez szigorúan őrzött, zárt rendszerű kutakon keresztül férünk hozzá. A kutak mélysége a tíz métertől akár több száz méterig terjedhet.

2. Folyamparti kavicságyból: 35% (parti szűrésű vízbázis)

A Duna menti vastag kavicsréteg kitűnő fizikai és biológiai szűrőként működik. Ennek köszönhetően a folyómederhez közeli sekély mélységű (10-25 m mély) akna kutak és un. csápos kutak egészségügyi szempontból ivóvíz minőségű vizet szolgáltatnak, amit laboratóriumi vizsgálatok sokasága támaszt alá.

3. Felszíni vizekből: 5%

Csak igen ritka esetben kell felszíni vizet használni alapanyagul, Magyarországon a szolgáltatott ivóvíznek mindössze 5%-a származik felszíni vizekből, mivel ezt a megoldást a vízművek csak ott alkalmazzák, ahol más lehetőség nincs, vagy nem volna gazdaságos. Magyarországon a Tiszából (pl. Szolnok), a Bükkben és a Mátrában lévő számos mesterséges tározóból, illetve a Balatonból nyerünk ki felszíni vizet. A kiemelt nyers víznek meglehetősen bonyolult tisztítási eljáráson kell keresztülmennie, hogy a minősége megfeleljen a szigorú követelményeknek.

Az ivóvíznek nem kell vegytisztának lennie, hiszen a csak oxigénből és hidrogénből álló víz ihatatlan, és egészségre is ártalmas, a természetben ilyen nem is fordul elő. Az ivóvízben számos, élettanilag fontos oldott ásványi anyagnak kell lennie, amelyek mennyiségét a legapróbb részletekig meghatározzák.

Magyarország víztároló medencéi, tornyai


A víz tárolására azért van szükség, mert napszakonként ingadozik a vízfogyasztás. Jellemzően korán reggel és esténként a legnagyobb a vízfogyasztás, amikor az emberek felkeléskor, illetve hazatérve a munkából főznek, fürdenek, zuhanyoznak. A víz kitermelése viszont állandó, ezért hogy csúcsfogyasztás idején ne lépjen fel vízhiány, kis fogyasztás idején víztározókba termel a rendszer. Az ivóvíztároló medencéknek okvetlenül magasabb helyen kell lenniük, mint a hozzá tartozó zóna legmagasabb épülete – ez néha a város legmagasabb pontját jelenti - mert szerepük van a víznyomás biztosításában is. Általában ezért dombtetőre, vagy sík vidéken lábakra (víztorony) helyezik őket. Innen kerül a víz a lakásokba.

Az elhasznált víz útja

A szennyvíz szakszerű elvezetése és hatékony megtisztítása elsőrendű környezetvédelmi és közegészségügyi feladat. Történelmi örökségünk, hogy a szennyvízcsatorna-ellátottság
ma Magyarországon sajnálatosan elmarad az ivóvízhálózat 98%-os kiépítettségétől: a háztartásoknak csak a 70%-át éri el. Elsősorban a kistelepülések ellátottságában vannak hiányok, mivel az egy lakosra jutó költségek itt jóval magasabbak, mint a városokban.

A felszín alatti vízkészletünk megóvása érdekében rendkívül fontos, hogy azoknál a fogyasztóknál, akiknél még nem épült ki a csatornahálózat, a zárt házi szennyvíztároló ne szikkassza el a szennyvizet a talajba. Létfontosságú, hogy a szippantott szennyvíz is végül tisztítóműbe kerüljön.

A DPMV Zrt. Péceli Üzemegységénél továbbra is várjuk bejelentéseiket:

Hibabejelentő telefon száma: 0628/ 452-020 (éjjel- nappal hívható)

Ügyfélfogadási idő:

Hétfő: 12:00- 16:00

Szerda: 08:00- 20:00

Péntek: 08:00- 12:00