Programok Egyéb programok A magyar orvosi nyelv története

A magyar orvosi nyelv története

A Karsai Zsigmond Baráti Társaság / Péceli Olvasókör tisztelettel meghívja 2017. november 14-én (kedd) tartandó összejövetelére.
Helyszíne: Lázár Ervin Városi Könyvtár és Művelődési Ház, Pécel, Isaszegi út 3., kezdete: 18 óra.
Vendégünk: Keszler Borbála MTA doktor, nyelvészprofesszor.
Előadásának címe: A magyar orvosi nyelv története.

„Ki a nyelvész? Az, aki hivatásszerűen foglalkozik nyelvi kérdésekkel. Nyelvészalkat nincsen. A nyelvész jellemző tulajdonságai olyanok, mint bármely más tudományág művelőié. […] Az egyetemen néhány kiváló tanár (Abaffy Erzsébet, Bárczi Géza, Fábián Pál, Benkő Loránd) megszerettette velem a nyelvészetet. Logikát láttam benne, mint korábban kedvenc tárgyamban, a matematikában.” A magyar nyelvész pályaképek c. kötet bevezető Önvallomásában írja ezt magáról vendégünk, akinek kutatási témái (A magyar írásjelhasználat és grammatika alapjai…; A magyar leíró grammatika, stb.) között ott találjuk előadása címét is.
Tapasztalatból tudhatjuk, hogy az orvos-páciens viszonyban milyen fontos szerepe van az érthető eligazításnak, az orvosok együttműködésében pedig az egyértelmű betegségleírásnak. Vajon a hazai orvoslás legrégibb korától egészen a XVIII. századig miként jelent meg ez orvosi nyelvezetünkben, s érezhetők-e ennek hatásai akár manapság is?
Az előadás utáni beszélgetés lehetőséget ad arra is, hogy közelebb kerüljön hozzánk a sokak számára elvontnak tűnő nyelvtudomány.

Szeretettel várjuk minden kedves barátunkat.

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Október 22., Kedd, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!

Hirdetés

Hirdetés