Programok Egyéb programok Pollmann ferenc előadása a művházban

Pollmann ferenc előadása a művházban

A Karsai Zsigmond Baráti Társaság / Péceli Olvasókör tisztelettel meghívja 2018. szeptember 25-én (kedd) tartandó évadnyitó összejövetelére. Vendégünk Pollmann Ferenc hadtörténész.
Helyszín: Lázár Ervin Városi Könyvtár és Művelődési Ház (Pécel, Isaszegi út 3.)., kezdete 18 óra.
Vendégünk Pollmann Ferenc hadtörténész.
Előadásának címe: Miért maradt Magyarország védtelenül 1918 őszén?

Száz éve ért véget az első világháború. Az önállósult Magyarországot sújtó trianoni békediktátum következtében hazánk elveszítette történelmi területének kétharmadát, lakosságának több mint felét. Hogyan történhetett ez meg, holott a fegyverszünet kérésekor területünkön idegen hadseregek még nem tartózkodtak? Miért bomlott föl az ország védelmére hívatott hadsereg, miért nem ismerte föl a fenyegető veszélyeket a hatalomra kerülő új kormányzat? Száz éve kínozzák ezek e kérdések a közvéleményt, hiszen következményeit a mai napig szenvedjük, s szenvedik a határokon túlra került honfitársaink.

Pollmann Ferenc hadtörténész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója a probléma szakavatott ismerője. Munkássága során a témát számos tanulmányban dolgozta föl, a katonai tényezőkön túlmenően, komplexen vizsgálva az okokat és következményeket. Reméljük, az előadás és az azt követő eszmecsere segítséget ad e fájdalmas történeti trauma feldolgozásához.

Szeretettel várjuk minden kedves barátunkat.

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Október 22., Kedd, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!

Hirdetés

Hirdetés