Programok Kulturális programok Bárczy István a minta-polgármester

Bárczy István a minta-polgármester

"Jeles péceliek" sorozat egyik legfigyelemreméltóbb estjére kerül sor május 28-án fél hétkor a Ráday Kastélyban. Mindenkit szeretettel vár a Ráday klub, különösen azokat, akik még nem látták a Ráday-kastély felújításának első lépéseit, a nyelvújítás fellegvárát. Vendég Saly Noémi.

A Ráday Klub és a Műemlékek Nemzeti Gondoksága május 28-án pénteken fél hétkor rendezi aktuális klubestéjét Bárczy István a minta-polgármester címmel. Ismét a Ráday klub vendége lesz Saly Noémi, aki tavaly novemberben lebilincselő előadást tartott a Francsek családról.

Bárczy István 1906-1917-ig Budapest polgármestere, majd 1918-ig főpolgármestere volt. Polgármestersége alatt kerültek köztulajdonba a gáz- és az elektromos művek, illetve a villamosvasút. Városfejlesztési programja alapján számos iskola, lakás, szociális és kulturális intézmény épült. Megalapította a fővárosi Pedagógiai Szemináriumot és a Népművelés című folyóiratot. Francsek Imre építész, Saly Noémi dédapja a péceli „Bagolyvár” gazdája volt. Az akkori „Indiában” volt a Bárczy-villa is, így a két család nyaralási élményei a régi Pécelhez kötődtek.

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Július 23., Kedd, Lenke napja van. Holnap Kinga és Kincső napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!

Hirdetés

Hirdetés