Hírek Helyi hírek Normál helyi Átadták a Márványistállót

Átadták a Márványistállót

A városközpont fejlesztését célzó, uniós támogatással megvalósult projekt fontos eleme volt a Ráday-Kastélyhoz tartozó Márványistálló felújítása. Az évek óta elhanyagoltan álló épület kicsinosítása, a mellette húzódó sétálóutca kialakításával mindenképpen hangsúlyos része lehet a városnak. Belülről is megnéztük az új épületet.

A Ráday-kastély főépülete 1755 és 1766 között készült, míg a gazdasági melléképületeket - a márványistálló mellett a magtárat és képesházat - 1766 és 1774 között, közel tíz évig építették. Az istállót 90-es években mezőgazdasági gépek tárolására használták. Az utóbbiévekben használaton kívül állt, az állaga folyamatosan romlott.

Mivel az eredeti berendezés teljesen megsemmisült, az új látogatóközpont berendezésekor a fő szempont az volt, hogy megfeleljen a jövőbeli funkcióinak, így kiállítások és konferenciák rendezésének - nyilatkozta Hajdi Mária, a kastély vezetője az MTI-nek.

Az épület oszlopokkal díszített termében elsőként Karsai Zsigmond festőművész kiállítása kapott helyet. A teljesen felújított és fűthető Márványistállóban ruhatárnak, kávézónak és egyéb kisebb kiállításoknak is alakítottak ki teret.

A Kastély kertjében, a Márványistálló mellett elkészült egy murvás parkoló is, ez viszont többnyire zárva van - holott kiváló lehetőség lenne az iskolába igyekvőknek a kulturált parkolásra. A pályázati dokumentációban "parkosítás" is szerepelt, mikor ott jártunk, csak nyomokban volt felfedezhető a kertészeti beavatkozás - a füvet tényleg lenyírták. A beruházás költsége, - tehát ami pályázatból finanszírozott projekten belül a Márványistállóra és környezetének rendezésére jutott - 360 millió forint körül alakult (Átadták az új városközpontot)

Az eredetileg Látogatóközpontnak készülő Márványistálló kulturált helyszíne lehet kiállításoknak, konferenciáknak, de a zárt kapuk miatt még nehezen látható, miként fog ténylegesen bekapcsolódni a város életébe. A látogatóknak a Kastély főbejárata felől kell megközelíteni az épületet, hiszen csak innen tudnak eljutni a látogatóközponthoz.

Egy felnőttnek 600 Ft a belépőjegy, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 400 Ft a belépő a Kastélyba, de ha valaki csak a Márványistállót akarja megnézni, féláron válthat belépőt. Az új épület pénteken, szombaton és vasárnap 11 és 15 óra között tekinthető meg.

Bízunk benne, hogy a jövőben sikerül további forrást találni a Kastély fő- és melléképületeinek felújítására.

 

A felújítás előtt így nézett ki az épület:

{jcomments on}

pécelinfo.hu  hírek
Ma 2024. Június 13., Csütörtök, Antal és Anett napja van. Holnap Vazul napja lesz.
facebook pécelinfo twitter pécelinfo Kövesd a pécelinfo-t a facebookon,  a twitteren és az ask.fm-en!