Hírek Vízmű hírek Itt a Vízmű júliusi hírlevele

Itt a Vízmű júliusi hírlevele

Újabb hírek a vízmű háza tájáról, amiből kiderül, hogy csőtörésnél hol és milyen határidőn belül kell bejelentést tenni, valamint megtudjuk, hogy mit nem lehet a csatornába önteni. Igen, például esővízet sem.

Jóváírás csőtörés esetén….

 

Csőtörés esetén kérjük a Tisztelt Fogyasztókat, hogy a lehető leghamarabb jelezzék azt írásban, személyesen vagy telefonon a megadott elérhetőségeken. A csőtörésből eredő csatorna jóváírásra csak az jogosult a 58/2013.(II.27) Korm. rendelet értelmében akinél a csőtöréstől számított öt napon belül helyszíni szemlét tart a szolgáltató képviselője és a csőtörés tényét megállapítja.

Csatornahasználati illemtan

Az ember hajlamos azt gondolni, hogy ami eltűnt a lefolyón, amit levitt a víz, attól egyszer s mindenkorra megszabadult, a szennyvíztisztító majd úgyis ártalmatlanítan minden mérget.

Ez sajnos nem igaz. A tisztítási technológia csak bizonyos határokon belül képes zavartalanul működni, ráadásul sérülékeny is. Civilizált ember számára ezért fontos a csatornahasználati illemtan.

Mivel a szennyvíztisztító-telepek elsősorban élő mikroorganizmusok segítségével tisztítanak, a csatornahálózatba csak lebomló, őket nem károsító anyagok kerülhetnek. Ha a csatornahálózatba mégis méreg ömlik, az elpusztíthatja a tisztítást végző szervezeteket, így a befogadó élővíz sérül, ráadásul már a szennyvíziszapot sem lehet hasznosítani a mezőgazdaságban.

Szigorúan tilos a csatornába engedni:

  • mérgeket,
  • gyógyszereket és növényvédő szereket
  • nehézfémtartalmú folyadékokat
  • tűzveszélyes anyagokat, benzint, higítót, festéket
  • lebomlásuk során mérgekké, vagy tűzveszélyessé váló anyagokat

Ha mégis van otthon ilyen hulladék, akkor le kell adni a jövő hétre tervezett veszélyes hulladék gyűjtő akcióban, június 28-án a Gazdaudvarban (Veszélyes hulladék gyűjtése).

A rendszer túlterhelését okozhatják, ezért nem kerülhet a csatornába csapadékvíz, belvíz vagy talajvíz sem.

Ennek is elég rossz vége lehet

Vannak anyagok továbbá, amelyek üzemzavart okozhatnak, ezért szintén nem szabad darabos szennyeződéseket (bármilyen fa, kő, csont, macskaalom, vatta, tampon, gyümölcsmag, textil, szárnyasok tollazata, szőr stb.) és szerves szennyezőanyagokat (pl. híg trágya, zsírok, olajok, állatfeldolgozási hulladék, kisállat teteme stb.) a hálózatba juttatni.

Ez például nem csak a macskára nézve veszélyes mutatvány

Ha további kérdése van, óraállást vagy meghibásodást szeretne bejelenteni, akkor keresse a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt-t a Közérdekű menüpontban található elérhetőségeken.

A vízmű korábbi hírleveleit itt tudja elolvasni a pecelinfo.hu-n.