Hírek Vízmű hírek Vízmű szeptemberi hírlevele

Vízmű szeptemberi hírlevele

Itt a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. Péceli üzemegységének szeptemberi hírlevele. Egységes lesz a vízdíj, vízbiztonsági terv készül és jól alakul a víz minőségének védelme.

Egységes vízszolgáltatási díjak lesznek

A Parlament hamarosan tárgyalja az új, vízszolgáltatások díjának egységessé tételét lehetővé tévő törvényjavaslatot. Az intézkedés célja a rezsicsökkentés folytatása és az átlátható, hatékony gazdálkodás feltételeinek megteremtése.

A javaslat elfogadását követően egységessé válna a vízszolgáltatási díj. A kormány célja, hogy megszűnjön a földrajzi elhelyezkedésből és műszaki feltételekből adódó árkülönbség.

400 helyett 46 társaság

Eddig összesen 46 vízközmű társaság kapta meg az engedélyt, hogy a jövőben szolgáltatást nyújtson hazánkban. A víziközmű szolgáltatásról szóló törvény megszületése előtt közel 400 szolgáltató működött Magyarországon. Ez átláthatatlan viszonyokat eredményezett a szektorban. A 46 szolgáltatót folyamatosan ellenőrzik az ellátásbiztonság érdekében. (Erről mi is írtunk annak idején: Változik a vízmű)

Védjük a víz minőségét

Az uniós csatlakozás 10. évfordulójára a Vidékfejlesztési Minisztériumban (azóta már Földművelésügyi) értékelést készítettek a víz minőségének változásáról. Magyarországon jelentős változások történtek a víz minőségének védelmében illetve a települések szennyvízelvezetésében -tisztításában a csatlakozás óta. A talaj- és a felszín alatti vizek szennyezésének orvoslására megszületett egy szennyezés-csökkentő program, melynek köszönhetően megszűnt a legkárosabb szennyezőanyagok közvetlen felszín alatti vizekbe történő bevezetésének kockázata.

Vízbiztonsági terv

Az évi átlagban 10 m3/napnál több vizet szolgáltató vagy 50 főt meghaladó állandó népességet ellátó "ivóvízellátó rendszerek vízbiztonság-irányítási rendszerét ivóvízbiztonsági tervben kell rögzítenie az üzemeltetőnek" a 430/2013 Korm. rendelet szerint.

A vízbiztonsági terv (VBT) célja, hogy veszélykezelési és kockázatcsökkentési módszert biztosítson az ivóvízszolgáltatók részére. Vízbiztonsági rendszer működtetése elsősorban a közegészségügyi kockázatok csökkentését célozza, és a napi üzemeltetési körülményeken túl kiterjed a rendkívüli események kezelésére is. A vízbiztonsági terv célszerűen a WHO vonatkozó irányelvei alapján készül, és kiterjed a vízellátó rendszer egészére - így a víztermelés, víztisztítás és vízelosztás alrendszerekre egyaránt. így a rendszer lehetőséget biztosít a vízellátás feladatainak dokumentált módon, integrált szemlélettel történő ellátására, a szolgáltatás minőségének folyamatos javítására.

Részletfizetésre is van lehetőség

Felhívjuk minden vízdíjhátralékos figyelmét, kintlévőségének haladéktalan rendezésére! A nagyobb összegű tartozás rendezése érdekébe, a DPMV. Zrt. részletfizetési lehetőséget biztosít.

Akinek az óraállások bejelentéséről van kérdése (mikor, hova kell bejelenteni), az tájékozódjon a Közérdekű/Közszolgálat/Vízmű menüpont alatt a pecelinfo.hu oldalon. Itt a DPMV Zrt. elérhetőségeit is megtalálja.

A Vízmű korábbi hírleveleit itt lehet elérni.