Ráday300 Kastélyból kórház

Kastélyból kórház

A második világháború után a Ráday-kastélyt kórházzá alakították, ami egészen 1998-ig működött. Bár manapság inkább a kórház által okozott pusztítás/átalakítás nyomait lehet felfedezni a kastélyon, sokak véleménye szerint, ha kórház nincs, akkor talán a jelenlegi állapot sem marad meg a kastélyból. Ez már csak fikció.

Volt már egy kórház

Pécelen nem a kastélyban kialakított kórház volt az első. Dr Haas József 1830-ban telepedett le Pécelen és kezdeményezésére - igaz halála után - épült fel Pécel első kórháza a mai katolikus temető parkolója helyén. A kórház négy ággyal büszkélkedhetett, 1945-ig működött, az utolsó években már Szegényházként.

A kastély átalakítása

A péceliek nagy része már jobban emlékszik a Ráday-kastélyban működő kórházra. A második világháborút követően az elhagyott kastély épületének hasznosítására Farkas László péceli orvos tett javaslatot. Az épületen történtek átalakítások, de a jelentős értékeket - köszönhetően Farkas László főorvos és Thomas Antal főmérnök odafigyelésének – sikerült megmenteni. Az épület átalakításának terveit egyébként a szintén péceli Alexovics Győző készítette (ő nem mellesleg - egyes visszaemlékezések szerint - ezer verset tudott fejből).

A péceli MÁV Kórház egy hajdan gyönyörû Ráday-kúria épületében van. Magatehetetlen vagy elborult, leépült betegek fekszenek itt a Kaszásra várva. Kató kórtermében ôrajta kívül még egy megtartott intellektusú, idôs asszony feküdt, a többiek, hatan-heten alig-alig kontaktusképesek, hallucinálók, dühkitörést produkálók, gyengeelméjûek, ide-oda bolyongók, de annyira mozgásképtelen, mint Kató, egy sem volt közöttük. Az ápolás a többé-kevésbé önellátó betegekre méretezett, így az ágytá- lazás és a rendszeres itatás, etetés nem volt szokásos.

Részlet Alpár Zsuzsa Kórtörténet c. írásából - 1997

Az intézmény a MÁV kórház részlegeként, MÁV Továbbkezelő Kórház néven működött 1998-ig. A kórtermekre utaló jelek ma is láthatók a fel nem újított kastélyban (lefestett freskók, kivágott és befalazott ajtók, burkolatcserék stb.). Funkcióját tekintve a kórház inkább "elfekvő" volt az utolsó években.

{jcomments on}