Ráday300 Mi köze az eszperantónak Pécelhez?

Mi köze az eszperantónak Pécelhez?

Egy, a kastélyban működő kórházban dolgozó orvost kerestünk és annál jóval többet találtunk. Dr Ferenczy Imre rövid ideig gyógyított a kórházban, de közben elneveztette a kórház melletti utcát Eszperantó köznek.

Dr Ferenczy Imre 1960 július 15-én került áthelyezéssel a Parádfürdői Gyógyfürdő kórházból Pécelre. Emlékei szerint a földszinten volt a rendelő és a labor. Az igazgató főorvos dr. Farkas László, a község korábbi körzeti orvosa mellett volt egy osztályvezető főorvos és három-négy segédorvos a kórházban.

Ferenczy úr azonban nem csak orvos, hanem az eszperantó nyelv aktív használója és terjesztője, a Magyar Országos Eszperantó Tanács egyik alapító tagja is. Pécelre kerülését megelőzően már működött a kórházban egy eszperantó csoport, Kormos Erzsébet, akkori főkönyvelő vezetésével. "Jómagam ezt az eszperantó tevékenységet segítettem" - mondta megkeresésünkre Ferenczy Imre.

"Ebben a községben egy kis vasutas kórház található szép barokk kastélyban. Itt van egy jól működő csoportunk, melynek vezetősége gondoskodott arról, hogy a falunak legyen Zamenhof-utcája. Garamszegi Pál javasolta, hogy készüljön a kórház és a vasútállomás park-jában egy-egy virágágy Eszperantó csillaggal. Ez könnyen megvalósítható, mert a kórház-igazgató és az állomásfőnök mozgalmunk barátai. A határozatot és a javaslatot elfogadták és meg is valósították a Péceli Kulturális Napok keretében."

"A kórház melletti utcasaroknál fehér vászonra kifeszített zöld betűs üdvözlőszavak voltak  Több mint 150 személy jött össze."

"Mivel a csoport a kórházban működik, ezért a kórház mellett található kis köz kapta meg az Eszperantó-köz elnevezést a nyelv szerzője L.L.Zamenhof tiszteletére."

Részletek az 1961. június 24-én megjelent Hungara Fervojista Mondo eszperantó nyelven írt lapban - Dr Ferenczy Imre fordításában

"A Köz elnevezés úgy jött létre, hogy felkerestem a Községi Tanácsot és elmondtam a javaslatomat, kérésemet. Ezt akkor elfogadták és megszerveztük az ünnepséget." - avatott be minket a részletekbe a kezdeményező. Az avató ünnepség 1961 tavaszán volt (a fenti kép is itt készült). Az utca-avatón megjelent és ünnepi beszédet mondott Baghy Gyula, az Országos Eszperantó Tanács elnöke, világhírű eszperantó író, költő.

 

 

 

 

{jcomments on}